malgratcomunicacio.cat

En directe

Foto: CSMS
Societat

[ÀUDIO] El CAP de Malgrat de Mar tindrà un pla de millora en la detecció i tractament de la hipercolesterolèmia familiar

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva té previst posar en marxa al llarg d’aquest trimestre a tots els centres de salut –centres d’atenció primària i hospitals– un pla de millora en la detecció i tractament de la hipercolesterolèmia familiar a través del desenvolupament d’eines en salut digital. Aquesta és una malaltia hereditària que es caracteritza per uns nivells elevats de colesterol des del naixement i per un risc elevat de patir malalties cardiovasculars.

Investigadors de la Corporació, en col·laboració amb la Universitat de Girona, fa temps que treballen en una línia d’investigació que es concreta en desenvolupar un sistema per detectar de forma automàtica elevats nivells de colesterol i oferir ajuda als facultatius per trobar un tractament personalitzat i eficaç per a cada pacient. De fet, aquest és el primer sistema d’ajuda en la presa de decisions amb relació al tractament que ha estat validat en la pràctica clínica en l’àmbit estatal, tal i com ha explicat el doctor Alberto Zamora, responsable de la Unitat de Risc Vascular de l'Hospital de Blanes.Publicat:
25-09-2020 / 14:08:18
Actualitzat:
00-00-0000 / 00:00:00

El sistema estudia totes les analítiques que es realitzen i, segons els nivells de colesterol i l’edat del pacient, alerta el facultatiu que pot tractar-se d’un cas d’hipercolesterolèmia familiar. En una simulació amb un ús generalitzat d’aquest sistema s’aconseguiria disminuir entre un 2% i un 7,4% el risc de patir una malaltia coronària en la població d’entre 35 i 74 anys. Això, a més, podria suposar una reducció del 4,7% i el 6,4% de la despesa estatal derivada de malalties coronàries. Els resultats d’aquesta investigació han estat seleccionats per presentar-los al pròxim  Congrés Nacional de Cardiologia i al Congrés Mundial d’Hospitals.

En aquest sentit, des dels centres de salut de la Corporació s’està treballant en la detecció de pacients amb hipercolesterolèmia familiar a través del rastreig massiu de dades dels últims 10 anys. S’han revisat les analítiques de més de 200.000 pacients atesos i s’han detectat 840 pacients que podrien tenir hipercolesterolèmia familiar, dels quals 178 són menors de 18 anys.

Les anàlisis s’han realitzat de forma anònima, d’acord amb la normativa de protecció de dades, i posteriorment s’enviarà un nota a cada facultatiu responsable de l’analítica per revisar, previ consentiment informat, d’aquests casos. La capacitat actual de rastreig massiu de dades és una segona oportunitat per aplicar els coneixements actuals.

La hipercolesterolèmia familiar s’estima que actualment pot afectar uns 30 milions de persones a tot el món, 200.000 a Espanya i 30.000 a Catalunya. D’aquestes, es calcula que només al voltant del 15% estan diagnosticades, i que la gran majoria no tenen un tractament adequat. Es tracta d’un problema de salut pública. Per això, un diagnòstic precoç i un tractament adequat pot disminuir considerablement el risc de malaltia cardiovascular en aquests pacients.

Galeria d'àudios

Notícies

Totes les notícies

Agenda

Tota l'agenda

Ona Malgrat

Ràdio a la carta Programes Contacte

MLGVisió

Xarxes Socials

Butlletí

Qui som

Crèdits

Ajuntament de Malgrat de Mar - Carme 30 - 08380 - Malgrat de Mar (Barcelona)
Telf. 93 765 33 00 - Fax. 93 761 09 93 - premsa@ajmalgrat.cat - Avís legal - Crèdits