malgratcomunicacio.cat

En directe

La diputada de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar, Lluïsa Moret, durant la signatura de l'acord. Foto: Pau Fabregat

Administracions i Endesa assumeixen els 38,7 MEUR de deute acumulat per pobresa energètica de més de 35.500 famílies

Generalitat, administracions locals i Endesa han anunciat aquest dilluns l'acord per eixugar el deute acumulat dels darrers sis anys per pobresa energètica. L'acord estableix que la companyia elèctrica assumirà els 17,5 milions d'euros del 2015 al 2018 i la meitat dels 21,3 milions d'euros dels anys 2019 i 2020. Dels 10,6 milions d'euros restants, el 75% els assumirà la Generalitat i el 25% les administracions locals. El cost de la pobresa energètica que es generi a partir d'enguany s'assumirà al 50%. Endesa es compromet a informar i aplicar el bo social i renunciar a fer reclamacions del deutePublicat:
30-03-2021 / 10:01:15
Actualitzat:
30-03-2021 / 11:52:53

La majoria d'ajuntaments, entre els quals el de Malgrat de Mar, van rebre l'estiu de 2019 una carta de la subministradora elèctrica Endesa en què se'ls demanava que assumissin el 50% de la despesa acumulada des del 2015 per les persones o unitats familiars en risc d'exclusió residencial. En el cas de Malgrat de Mar la reclamació s'elevava als 73.000 euros.

En aquell moment l'alcalde Joan Mercader va enviar una carta a la responsable d'Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, recordant que la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i pobresa energètica prohibeixen el tall en el subministrament dels col·lectius vulnerables. Mercader també mostrava a la carta el seu rebuig tant en la forma com en el contingut. La signatura de l'acord entre les administracions i Endesa comporta ara la cancel·lació total del deute acumulat. L'alcalde Joan Mercader s'ha mostrat satisfet amb l'acord perquè diu que "s'ha donat resposta a la demanda dels ajuntaments catalans que el deute de les famílies que pateixen pobresa energètica no la paguin les administracions locals sinó que l'assumeixin Endesa o entitats supramunicipals".

La companyia elèctrica també es compromet a oferir a les persones amb risc d'exclusió un servei de qualitat adaptat a les seves capacitats. Segons l'acord, els serveis socials municipals hauran de fer un document acreditatiu i s'haurà de portar el certificat d'empadronament vigent i el butlletí de reconeixement d'instal·lació elèctrica assegurant que és segura per tal que Endesa faci a les persones que ho necessitin un contracte temporal i extraordinadri en Preu Voluntari per al Petit Consumidor, per un any prorrogable i d'una potència màxima de 3kW.

Per altra part, l'acord també inclou la creació d'un Fons d'Atenció Solidària per evitar la generació de nous deutes. Segons Endesa, aquest fons l'assumiran a parts iguals l'empresa i les administracions. Aquest fons d'ajuda directa donarà cobertura en forma d'ajuts, atenció i suport a les persones i llars acreditades amb informe vigent de serveis socials com a vulnerables econòmics o amb risc d'exclusió residencial per tal que no es generi deute.

Galeria d'àudios

Notícies

Totes les notícies

Agenda

Tota l'agenda

Ona Malgrat

Ràdio a la carta Programes Contacte

MLGVisió

Xarxes Socials

Butlletí

Qui som

Crèdits

Ajuntament de Malgrat de Mar - Carme 30 - 08380 - Malgrat de Mar (Barcelona)
Telf. 93 765 33 00 - Fax. 93 761 09 93 - premsa@ajmalgrat.cat - Avís legal - Crèdits