malgratcomunicacio.cat

En directe

Lymantria dispar. Foto: Consell Comarcal del Maresme

La plaga de la papallona del suro ataca per segon estiu els alzinars del Maresme

Els tècnics reclamen una millor gestió del bosc i avisen que l'insecte, inofensiu pels humans, és molt ferotge amb les alzines fins al punt que pot provocar-ne la mort. Segons els experts, una alta mortalitat d'exemplars podria elevar el risc d'incendi. En el cas de Malgrat de Mar la zona que podria patir els efectes de la papallona del suro és el bosc d'alzines de Can PalomeresPublicat:
30-06-2020 / 11:52:10
Actualitzat:
30-06-2020 / 14:55:03

La papallona del suro (Lymantria dispar) torna a atacar per segon any consecutiu els boscos d'alzina del nord del Maresme i la plata es desplaça a gran velocitat cap al centre de la comarca i cap al Vallès. El fenomen, que es va iniciar l'any passat, es podria repetir, segons els experts, almenys un parell d'estius més. Tot i els treballs preventius que s'han fet durant la primavera, l'explosió demogràfica de la papallona és tant o més intensa que l'any passat. L'insecte és inofensiu per als humans, però molt ferotge amb l'alzina. S'alimenta de les fulles i la pot arribar a defoliar per complet causant-li, fins i tot, la mort. En aquest cas, els tècnics avisen que si hi ha una alta mortalitat, els risc d'incendi es podria multiplicar de manera exponencial.

Es calcula que al Maresme hi ha uns 12 milions d'exemplars d'alzines, d'un total de 94 milions d'arbres que hi ha als boscos de la comarca. "Cal una millor gestió i reduir l'espessor dels boscos", assegura el tècnic de Canvi Climàtic del Consell Comarcal del Maresme, Jordi Bonet, que reconeix que el problema podria agreujar-se amb un episodi de sequera al juliol que acabés augmentant definitivament la mortalitat del bosc i, de retruc, elevant el risc d'incendi.

Bonet també considera que no és habitual que l'explosió arribi tan aviat, ja que normalment la papallona neix més avançat l'estiu. "El canvi climàtic ha fet avançar el cicle", assegura el tècnic. És un argument que comparteix Carles Garcia, el responsable dels Espais Verds de l'Ajuntament de Malgrat de Mar. Garcia considera, a més, que aquests fenòmens seran cada vegada "més habituals" com a conseqüència del canvi climàtic.

Com ja va passar l'any passat, a banda de veure-les als boscos, les papallones del suro també volen en alguns nuclis urbans de la comarca com, per exemple, Malgrat de Mar.

Notícies

Totes les notícies

Agenda

Tota l'agenda

Ona Malgrat

Ràdio a la carta Programes Contacte

MLGVisió

Xarxes Socials

Butlletí

Qui som

Crèdits

Ajuntament de Malgrat de Mar - Carme 30 - 08380 - Malgrat de Mar (Barcelona)
Telf. 93 765 33 00 - Fax. 93 761 09 93 - premsa@ajmalgrat.cat - Avís legal - Crèdits