malgratcomunicacio.cat

En directe

El doctor Jordi Serra-Cobo parlant de ratpenats als 12 voluntaris del programa Ciència Ciutadana

12 malgratencs estudien els ratpenats al primer projecte del programa Ciència Ciutadana

La Regidoria de Medi Ambient ha posat en marxa aquesta setmana la iniciativa Ciència Ciutadana amb un projecte sobre ratpenats. El doctor en Biologia de la Universitat de Barcelona Jordi Serra-Cobo explica als 12 malgratencs i malgratenques que en prenen part quina és la metodologia científica que han d'utilitzar per, entre d'altres coses, saber distingir les espècies de ratpenats que hi ha a Malgrat a través dels ultrasons que emeten i en quines zones es poden trobar.Publicat:
25-07-2018 / 09:43:00
Actualitzat:
25-07-2018 / 10:39:42

Els voluntaris que han començat el programa Ciència Ciutadana fan un curs de 20 hores teòriques i pràctiques, que es du a terme a l'Arxiu Municipal entre les 19h i les 23h. Quan acabin el curs, els participants rebran un certificat i un aparell d'ultrasons per tal que puguin recollir dades sobre l'activitat dels ratpenats, que després exposaran a la ciutadania.

El curs es clourà divendres amb una passejada oberta a tothom que servirà per mostrar i transmetre els continguts que han assolit al curs. L'activitat, que porta per títol La Nit dels Ratpenats, tindrà lloc aquest divendres a les 21h. El punt de sortida s'ha fixat al Parc Francesc Macià.

El doctor Jordi Serra-Cobo ha recordat que a Malgrat de Mar convivim, com a mínim, amb 14 espècies de les que 28 que actualment hi ha descrites a Catalunya. Els aparells d'ultrasons permeten disminuir la freqüència del so de manera que fan audible els crits dels ratpenats perquè els disminueixen fins a deu vegades. "Podem conèixer l'activitat dels ratpenats, si es comuniquen o cacen, però els aparells també ens deixen descobrir el món dels ultrasons. Hi ha molts sons que no sentim i que són presents com ara els dels insectes, els ultrasons que generen els frens dels cotxes o de la gent caminant", ha explicat Serra-Cobo. El doctor assegura que amb aquesta experiència els ciutadans poden prendre consciència també de la gran quantitat de sons amb les convivim que són inaudibles per a nosaltres però que per a d'altres espècies, com els gossos, no ho són.

Amb el programa Ciència Ciutadana, la regidoria de Medi Ambient vol implicar els malgratencs i malgratenques en tasques d'investigació científica com ara compartir mètode i recollir dades i resultats. La idea és transmetre hàbits i actituds responsables i promoure la sensibilització en el patrimoni local.

Galeria d'àudios

Notícies

Totes les notícies

Agenda

Tota l'agenda

Ona Malgrat

Ràdio a la carta Programes Contacte

MLGVisió

Xarxes Socials

Butlletí

Qui som

Crèdits

Ajuntament de Malgrat de Mar - Carme 30 - 08380 - Malgrat de Mar (Barcelona)
Telf. 93 765 33 00 - Fax. 93 761 09 93 - premsa@ajmalgrat.cat - Avís legal - Crèdits