malgratcomunicacio.cat

En directe


Vicenç Bayarri mostra les seves miniatures a Malgrat després de 21 anys

El malgratenc Vicenç Bayarri ha obert el seu taller als malgratrencs i malgratenques aquest cap de setmana per mostrar les seves miniatures, el lloc on treballa i, sobretot, per "evitar que hi hagi moltes coses de molts oficis antics que es perdin". Bayarri ha mostrat als visitants els seus treballs, la gran majoria vinculats al passat de Malgrat de Mar, i els ha explicat els secrets de la seva tècnica.Publicat:
13-06-2017 / 08:39:17
Actualitzat:
13-06-2017 / 09:07:15

"Avui en dia la gent ja no sap ni què és un bitllot. Un bitllot és el que ara ha quedat substituit per les caixes de plàstic on s'hi posen les verdures. Abans eren uns atuells fets de fusta, que anaven tapats", explicava Vicenç Bayarri aquest cap de setmana mentre ens els mostrava en miniatura. Aquest és, precisament, l'objectiu de la seva peculiar afició: evitar que s'oblidin els elements dels oficis antics. Per això, Bayarri els recrea en un tamany reduït.

L'exalcalde Josep Mora va ser un dels responsables que Bayarri comencés a elaborar aquestes petites obres d'art. Mora va encarregar-li una versió en petit d'una de les vagonetes de les Mines de Can Palomeres per tal de convertir-la en una mena de trofeu propi de Malgrat de Mar. Arran d'aquest encàrrec Bayarri va començar a fer miniatures. I la vagoneta de les Mines de Can Palomeres, va donar pas a petites obres d'art que recreen bitllots, sínies o eines de diferents oficis, i també La Pilona, tal i com és ara o quan era l'estació de càrrega dels vaixells que recollien el ferro de les mines, o de Ca l'Arnau.

Tot i que ha utilitzat materials com la pedra de Sant Vicenç, Bayarri treballa, bàsicament, amb fusta, ferro i llautó. "El meu ofici, matricer, ja em dóna una certa finor mecànica, però, a més, vaig estar treballant 28 anys en unes fàbriques de tanques de moneders d'aquí Malgrat. Això em va ajudar a conèixer què és la soldadura o la transformació de metalls. Tot plegat, juntament amb el fet que sóc un tafaner, és el que em permet fer les miniatures", ha detallat Bayarri.

Exposar les seves obres i mostrar-les al públic, ha permès descobrir a Bayarri que una de les coses que més crida l'atenció al visitant és la paciència que creu que pot arribar a tenir per fer els treballs. A l'autor de les miniatures, però, li agrada veure que "davant d'una mateixa cosa, la reacció de la gent és molt diferent". "Hi ha qui mira exclusivament el què és la miniatura i hi ha a qui, aquella mateixa peça, li porta uns records i t'explica tota la seva vida", ha afegit Bayarri.

En aquests moments, Vicenç Bayarri treballa per acabar la col·lecció dels quatre models de sínia que hi havia a Malgrat de Mar. Concretament, elabora en miniatura la de volant. Bayarri ha explicat que quan l'acabi vol fer un homenatge al seu pare, que havia fet de funerari durant molts anys. Per això, vol fer un petit carro fúnebre dels que hi havia hagut anys enrere a Malgrat de Mar.

Galeria d'imatges

Galeria d'àudios

Notícies

Totes les notícies

Agenda

Tota l'agenda

Ona Malgrat

Ràdio a la carta Programes Contacte

MLGVisió

Xarxes Socials

Butlletí

Qui som

Crèdits

Ajuntament de Malgrat de Mar - Carme 30 - 08380 - Malgrat de Mar (Barcelona)
Telf. 93 765 33 00 - Fax. 93 761 09 93 - premsa@ajmalgrat.cat - Avís legal - Crèdits