malgratcomunicacio.cat

En directe

El Carlos fa servir Whatsapp amb un teclat Braille. Foto: premsa

Un malgratenc és el primer receptor d’un implant de retina a Europa

El Carlos Martínez és sordceg i va deixar de veure als 30 anys a causa d’una malaltia degenerativa de l’estructura de l’ull. Fa 15 dies va sostmetre’s a una operació i ara es troba en ple procés d’aprenentatge per poder tonar a veure.Publicat:
26-01-2016 / 14:05:54
Actualitzat:
00-00-0000 / 00:00:00

El malgratenc Carlos Martínez és el primer ciutadà de la Unió Europea i el segon al món al que se li ha implantat un dispositiu a la retina que li permetrà recuperar una part de la visió que va perdre ara fa vint anys. El dispositiu li van implantar ara fa 15 dies al Centre Oftalmològic Barraquer i es coneix com a implant de retina o ull biònic.

L’ull biònic consta d’un xip del tamany aproximat de mitja ungla que s’implanta a l’ull i que va connectat a unes ulleres específiques que porten una càmera incorporada. Les imatges captades per aquesta càmera són processades per un petit ordinador que el Carlos ha de portar a sobre i s’envien a la retina per tal que el nervi òptic les transmeti al cervell. Amb aquest ull biònic el Carlos podrà distinguir formes i siluetes, recuperant així una part de la visió que va perdre totalment quan tenia 30 anys a causa d’una retinosis pigmentària, una malaltia degenerativa de l’estructura de l’ull.

El Carlos i la seva intèrpret –la Cristina Oller- han estat rebuts aquest dilluns a l’Ajuntament per l’alcalde Joan Mercader. La Cristina ha explicat que “l’operació va durar quatre hores i va anar molt bé”. “Ara es troba en ple procés d’aprenentatge, ja que la visió amb aquestes ulleres és diferent a la nostra”, afegeix la Cristina, que també ha detallat que “de moment estan fent proves amb llums, la distinció entre els colors blanc i negre i ara començaran a ensenyar-li a veure formes”. El Carlos es desplaça dos cops per setmana al Centre Oftalmòlogic Barraquer on s’està familiaritzant amb el nou dispositiu.

El Carlos Martínez té 53 anys, és sord de naixement i va perdre la vista fa vint anys. Viu en parella a Malgrat i té una filla de 14 anys. Pateix el que es coneix com a síndrome d’Usher, un trastorn genètic caracteritzat per sordesa i pèrdua gradual de la vista. La Cristina es comunica amb el Carlos a través del llenguatge de signes. A més, ell es comunica amb els amics a través d’un mòbil amb teclat Braille i sempre l’acompanya el seu gos-guia Erwin.

L’operació a la que s’ha sotmès el Carlos té un elevat cost econòmic, aproximadament uns 115.000 euros que, en el seu cas, assumeix completament la càtedra d’investigació Barraquer. Una de les condicions per poder optar a aquesta operació era que el pacient ja hagués tingut visió en el passat.

Galeria d'imatges

L'alcalde ha rebut el Carlos i la Cristina. Foto: premsa

Galeria d'àudios

Notícies

Totes les notícies

Agenda

Tota l'agenda

Ona Malgrat

Ràdio a la carta Programes Contacte

MLGVisió

Xarxes Socials

Butlletí

Qui som

Crèdits

Ajuntament de Malgrat de Mar - Carme 30 - 08380 - Malgrat de Mar (Barcelona)
Telf. 93 765 33 00 - Fax. 93 761 09 93 - premsa@ajmalgrat.cat - Avís legal - Crèdits