malgratcomunicacio.cat

Prop de 5.000 persones han visitat l'exposició de Fèlix Cardona que s'acomiada el proper 14 de setembre

L'exposició Catalans a l'Orinoco. Fèlix Cardona Puig s'acomiada el proper 14 de setembre després d'haver estat oberta al públic des del 17 d'agost de l'any passat. En aquests moments, 4.869 persones han visitat la mostra, que és un treball conjunt de l’Arxiu Municipal de Malgrat i el Museu Etnològic de l’Ajuntament de Barcelona. L’Ajuntament ha volgut donar a conèixer la figura de l’explorador malgratenc, el més important del segle XX a Veneçuela, amb aquesta mostra. Publicat:
29-08-2014 / 13:50:10
Actualitzat:
29-08-2014 / 13:57:15

La mostra es podrà veure a la Sala de l'Arxiu Municipal, al carrer de Mar, i l'horari de visita és de dilluns a divendres de 10.30 h a 13.30 h i els dissabtes 18.30 h a 20.30 h. 

L’exposició és fruit d’un procés que es va iniciar fa dos anys amb l’adquisició del Fons Cardona. El consistori va comprar als hereus de l’explorador un extens llegat, format per una gran quantitat de fotografies, plànols, mapes, quaderns de viatge, documents sonors, pel·lícules, la seva biblioteca personal i objectes indígenes. Durant dos anys, es va portar a terme una exhaustiva i acurada tasca per inventariar, classificar, digitalitzar i catalogar tot el Fons Fèlix Cardona. 

Cardona va arribar a Veneçuela l’any 1927 i, fins als anys seixanta, va recórrer el país sencer en una trentena d’expedicions i va cartografiar regions que figuraven en blanc als mapes. Va ser el primer a penetrar en moltes zones, especialment a la frontera amb Brasil, que ell va contribuir a delimitar, i també va cartografiar gran part de la zona fronterera amb Colòmbia. Fèlix Cardona va ser el primer a col·locar el Salto Ángel en un mapa de 1929 que s’ha conservat, al que s’hi refereix com a "Gran Salto. Pacupai Meru". L’exposició descobreix tota aquesta trajectòria com a explorador i com a recol·lector de plantes i ocells, a través de tot tipus de documents del propi Fèlix Cardona. 

La mostra està dividida en 4 parts: un grup d’11 plafons explicatius que repassa l’aventura científica de diferents catalans a l’Oricono, des de Cardona fins a Joan Maria Mundó, Pau Vila i Josep Maria Cruxent. Aquests plafons porten per títol Catalans a l’Orinoco. 100 anys d’aventura científica. Aquests plafons estan agrupats per temes i d’una manera molt visual volen despertar l’interès i la curiositat del visitant a la mostra. 

La segona part de l’exposició és un gran plafó dedicat íntegrament a Fèlix Cardona, on es repassen les seves múltiples facetes, que també van passar per explotar mines d’or i buscar cautxú, entre altres. Una tercera part és un àudiovisual que es projectarà de manera continuada a la mostra, el qual permetrà al visitant escoltar la veu de Fèlix Cardona i veure algunes de les filmacions realitzades a la selva. La darrera part d’aquesta mostra està formada per una exposició d’alguns dels objectes indígenes que Cardona, i especialment la seva dona Carlota Johnson, va tenir molta cura de conservar, els quals posteriorment van guardar els fills durant anys a la casa familiar de Caracas. L’exposició també inclou l’edició d’un catàleg, que es posarà a la venda. El llibret, que ofereix informació més extensa que l’exposició, és obra del periodista Eugeni Casanova -autor del llibre La conquesta de l’Orinoco. Fèlix Cardona i l’exploració catalana de Veneçuela, fruit de la Beca d’Investigació de l’Ajuntament- i del cap el Servei d’Arxiu Municipal, Josep Maria Crosas. 

Notícies

Totes les notícies

Agenda

Tota l'agenda

Ona Malgrat

Ràdio a la carta Programes Contacte

MLGVisió

Xarxes Socials

Butlletí

Qui som

Crèdits

Ajuntament de Malgrat de Mar - Carme 30 - 08380 - Malgrat de Mar (Barcelona)
Telf. 93 765 33 00 - Fax. 93 761 09 93 - premsa@ajmalgrat.cat - Avís legal - Crèdits